Podkarpacka Izba Rolnicza
Start
SALSA PDF Drukuj Email












Instytut Ekonomiki i Zarządzania Przedsiębiorstwami Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie realizuje projekt badawczy pt. SALSA: Drobne gospodarstwa rolne i drobne przedsiębiorstwa przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu  trwałego bezpieczeństwa żywnościowego (SALSA - Small farms, small food businesses and sustainable food security). Projekt rozpoczął się 1 kwietnia 2016 roku i trwać będzie 48 miesięcy. Uczestniczy w nim 16 partnerów z Europy i Afryki, szacunkowa wartość projektu: to 5 mln Euro. Celem projektu jest ocena roli drobnych gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw przetwórstwa rolno-spożywczego w zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego i bezpiecznej żywności w Europie oraz w wybranych regionach Afryki. Projekt SALSA finansowany jest ze środków Unii Europejskiej HORIZON 2020 Program badań i innowacji, odbywa się w ramach umowy grantowej nr 677363.

Więcej…
 
Zwolnienia rolników, realizujących program rolno-środowiskowy PDF Drukuj Email

W załączeniu przesyłamy wystąpienia KRIR oraz odpowiedź resortu rolnictwa ws. zwolnienia rolników, realizujących program rolno-środowiskowy spod dodatkowych wymogów określonych w rozporządzeniu „Program działąń mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu.

 

PISMO

 
Klimatyczny Bilans Wodny PDF Drukuj Email

W załączeniu przesyłamy odpowiedź MRiRW na opinię samorządu rolniczego do projektu rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wartości klimatycznego bilansu wodnego dla poszczególnych gatunków roślin uprawnych i gleb.

Resort rolnictwa poinformował, że uwzględniono uwagę samorządu rolniczego dotyczącą objęcia monitoringiem suszy na I kategorii gleb upraw kukurydzy na ziarno oraz na kiszonkę.

Więcej…
 
IV Narodowy Dzień Mlecznej Fermy PDF Drukuj Email

Informujemy, że 6.09.2019 roku na terenie Kombinatu Rolniczego w Kietrzu odbędzie się  „IV Narodowy Dzień Mlecznej Fermy” , który będzie poświęcony przede wszystkim różnym aspektom związanym z żywieniem bydła mlecznego oraz funkcjonowaniem farmy mlecznej.

W  wydarzeniu weźmie udział ok. 350 osób (przede wszystkim dyrektorzy i managerowie farm) z całej Polski.  Narodowy Dzień Mlecznej Fermy będzie składał się z trzech głównych elementów:

  • części konferencyjnej, poświęconej teoretycznym aspektom żywienia bydła mlecznego, nowym rozwiązaniom i technologiom,
  • części praktycznej, tj. prezentacji odmian kukurydzy oraz najnowocześniejszych maszyn rolniczych na polach demonstracyjnych,
  • części praktycznej na gospodarstwie, tj. zwiedzania gospodarstwa oraz obecnych tam technologii wraz z prezentacją i omówieniem tych rozwiązań, audytu stołu paszowego i  analizie paszy pochodzącej z różnych wozów paszowych przez dr Zbigniewa Lacha oraz wiele innych atrakcji.

„IV Narodowy Dzień Mlecznej Fermy” stanowi dla hodowców oraz przedsiębiorców z branży mleczarskiej niepowtarzalną okazję do podniesienia swoich kwalifikacji, wymienienia się doświadczeniami oraz kontaktami z potencjalnymi kontrahentami, a co za tym idzie – rozwojem polskiego przemysłu mleczarskiego.

 
Znakowanie i wymagania jakościowe świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków PDF Drukuj Email

Podkarpacki Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przesyła informację o znakowaniu i wymaganiach jakościowych świeżych owoców, warzyw oraz ziemniaków.

Pismo

 
Informacja dotzcyca produkcji i zbycia surowca tytoniowego PDF Drukuj Email

 

Pismo KOWR

 
«pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia»

Strona 2 z 94
Copyright © 2019 Podkarpacka Izba Rolnicza. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem dostępnym na licencji GNU GPL.
Free joomla templates


Krajowa 
Rada 
Izb
Rolniczych